HOGY NE LEGYEN GOND A FŐZÉS
Ha gond van az alapanyag beszerzésével, változtassunk a sorrenden, vagy főzzünk mást.
Ezen kívül fontos, hogy ne fosszuk meg a családunkat kedvenc ételeiktől.
Csupán meg szeretném könnyíteni a háziasszony munkáját, legyen legalább ezzel kevesebb.
Közreadok olyan ismereteket, amelyek jól jönnek nem csak tapasztalt háziasszonyoknak, sokat tanulhatnak belőle a KEZDŐ " szakácsok" is!
A legfinomabb vajaspogácsám
Hozzávalók: / 3 normál nagyságú tepsivel lesz/
- 1 kg liszt /én réteslisztből készítettem/
- 30 dkg vaj / nem margarin! 20 dkg-os téglavaj/
- 5 dkg élesztő
- 1 tojás / ha kicsi 2 db/
- tejföl / kb 3 dl/
- só /a lisztbe egyszerre belekeverhetünk egy nem púpozott evő kanállal, később ízlés szerint még tehetünk bele/
Elkészítés: Egy nagyobb tálba beleszitálom a lisztet, összekeverem egy evőkanálnyi sóval. Elmorzsolom benne a vajat, beleöntöm a kevés cukros tejben felfuttatott élesztőt, hozzáadom a tojást, és a tejföllel tésztát gyúrok belőle. Annyi tejfölt használok, amennyivel könnyen nyújtható cipót kapok. Letakarva kb. fél órát konyhahőmérsékleten pihentetem. Majd kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, a tetejét késsel berácsozom, tepsibe rakom, megkenem egy felvert tojással, és egy óra hosszáig kelesztem. Előmelegített nem túl forró / 190-200 fokon/ 40 percig sütöm.
Jó étvágyat!
Jó tanácsok: A sütőrácsot középmagasra teszem, beborítom alufóliával, hogy a sütik alja ne égjen meg. A tepsibe is teszek alulra alufóliát, arra sütőpapírt, így biztosan nem ég meg.
Ha nem muszáj, fél óráig ne nyissuk ki a sütőajtót. Nekem üveges az ajtaja és égő is van benne, így belelátok.
Részletesen a kezdő háziasszonyok kedvéért írtam!
.......................................................................................................................
ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI
Krumplis lángos:
Többen jelezték, hogy örömmel fogadták azokat a recepteket, amelyeket közöltünk a Szentes gasztronómiájába tartozó ételekről. Íme a piacokon vásárolható lángos receptje, amihez jó kísérletezést és jó étvágyat kívánunk.
Recept: (Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt, tört főtt burgonya, 1,5 dkg élesztő, 2 dl tej, cukor, só, olaj) A többször átszitált lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon. A tej felével, kevéske cukorral és egy kanálka liszttel futtasd felaz élesztõt. A héjában fõtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztõvel, s a maradék tejet is hozzáadva - sok levegõt beledolgozva - dagaszd sima tésztává. Tedd egy kilisztezett edénybe (langyos helyre) , takard le, s hagyd megkelni. Ha két-háromszorosára nõtt, nyújtsd ujjnyi vastagra, s vágd egyforma (kb. féltenyérnyi) darabokra. Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyd még 10-20 percig kelni. Végül a lángosokat húzogasd laposra, s bõ, forró olajban mindkét oldalukon süsd pirosra.
.....................................................................................................................
Írta: vimizo on január 6th, 2009 A kisokos
• Könnyebb lesz a fánk, ha a tojássárgáját egyenként adjuk a liszthez, és egy habbá vert tojásfehérjét is hozzákeverünk.
• A sütést mindig a legelőször kiszaggatott fánkdarabokkal kezdjük, mert azoknak volt a legtöbb idejük megkelni.
forrás:ncl.hu
......................................................................................................................
Alföldi Vargabéles
Hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt,
fél csomag sütőpor,
25 dkg margarin,
2 tojássárgája,
kevés tejföl,
1 evőkanál cukor,
csipet só.
Összegyúrjuk,és két cipót formálunk belőle.
Az egyiket kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy közepes méretű tepsit.
Töltelék:
15 dkg cérnametélt, sós vízben kifőzve, és alaposan lecsepegtetve.
50 dkg túró,
15 dkg cukor,
2 dl tejföl,
4 tojássárgája,
1 csomag vaniliáscukor,
1 citrom reszelt héja,
3 dkg olvasztott vaj.
mazsola ízlés szerint.
Ezt jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a 6 tojásfehérjét, amit habnak felvertünk.
Összekeverjük a kifőtt metélttel, és a tepsiben lévő tésztalapra terítjük.
Ráborítjuk a másik kinyújtott tésztalapot, a tetejét villával megszúrkáljuk, és szép pirosra sütjük.
Tetejét porcukorral meghintjük.
Jó étvágyat kívánok!
.....................................................................................................................
5 perces bögrés csokis süti
A legveszélyesebb sütirecept
Hozzávalók:
4 evőkanál liszt,
4 evőkanál cukor,
2 evőkanál kakaó,
1 tojás,
3 evőkanál tej,
3 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj,
3 evőkanálnyi csokidarab,
egy csepp vanília aroma,
1 nagy bögre.
Tegyük a száraz hozzávalókat a bögrébe és keverjük jól össze. Adjuk hozzá a tojást is és jól keverjük el. Öntsük hozzá a tejet és az olajat (vajat) és ismét keverjük meg. Adjuk hozzá a csokidarabokat (ha használjuk) és a vaníliát és ismét keverjük meg.
Tegyük a bögrét a mikrohullámú sütőbe és kapcsoljuk be 3 percre 1000 watton (magas fokozaton). A sütemény felemelkedik a bögre széléig, de ne aggódjunk! Hagyjuk kissé kihűlni és helyezzük kistányérra.
És miért veszélyes? Mert így csak öt percre leszünk attól, hogy éjjel-nappal csokis sütit együnk!
5 perces bögrés csokis süti
.....................................................................................................................
GOMBALEVES egészségesen
Viola Zsuzsa receptje!
Hozzávalók:
- gomba (legjobb a mezei szegfűgomba, persze szakértő által bevizsgálva),
- vöröshagyma,
- fokhagyma,
- sárgarépa,
- fehérrépa,
- petrezselyem zöld,
- zellerlevél,
- hidegen sajtolt olaj,
- pirospaprika,
- kaukázusi kefir vagy szójatejpor,
- tengeri só.
A hagymákat megdinszteljük, beletesszük a gombát és a sót (a szegfűgombát nem kell felvágni), megvárjuk, míg levet enged, majd felengedjük vízzel, és beletesszük a zöldséget és a zellerlevelet. Megfőzzük a gombát (minimum 20 percig ), majd lekapcsoljuk, és ha meghűlt, pirospaprikával, kefirrel és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Galuskát is főzhetünk bele. A gomba teljes értékű húspótló annak káros hatásai nélkül, sok értékes anyagot tartalmaz, fajtától függően különböző gyógyhatásai vannak, laktat, táplál, és fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
......................................................................................................................
.....................................................................................................................
SÜTEMÉNYEK:
.....................................................................................................................
......................................................................................................................