MARADJ FITT A SOKADIK X UTÁN IS....avagy mutassunk fityiszt az időnek

Szeretnénk fiatalosan kinézni? Naná, hogy IGEN! Ezzel együtt fittek és egészségesek lenni? Akkor itt az ideje a cselekvésnek. Ne legyen a későbbiekben titok, hogyan is csináljuk MI. Nosza, vágjunk bele!

HOGY NE LEGYEN GOND A FŐZÉS

 

 

Ha gond van az alapanyag beszerzésével, változtassunk a sorrenden, vagy főzzünk mást.

 

 

 

Ezen kívül fontos, hogy ne fosszuk meg a családunkat kedvenc ételeiktől.

 

 

 

Csupán meg szeretném könnyíteni a háziasszony munkáját, legyen legalább ezzel kevesebb.

 

 

 

Közreadok olyan ismereteket, amelyek jól jönnek nem csak tapasztalt háziasszonyoknak, sokat tanulhatnak belőle a KEZDŐ " szakácsok" is!

 

 

 

                                                           sutes-fozes_szakacskonyvbol.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A legfinomabb vajaspogácsám

 

 

 

 

 

 

 

pogacsa-ennyi_lett.jpg

Hozzávalók: / 3 normál nagyságú tepsivel lesz/

- 1 kg liszt /én réteslisztből készítettem/
- 30 dkg vaj / nem margarin! 20 dkg-os téglavaj/
- 5 dkg élesztő
- 1 tojás / ha kicsi 2 db/
- tejföl / kb 3 dl/
- /a lisztbe egyszerre belekeverhetünk egy nem púpozott evő kanállal, később ízlés szerint még tehetünk bele/

 

 

 

pogacsa-igy_nez_ki_a_tepsiben.jpg

Elkészítés: Egy nagyobb tálba beleszitálom a lisztet, összekeverem egy evőkanálnyi sóval. Elmorzsolom benne a vajat, beleöntöm a kevés cukros tejben felfuttatott élesztőt, hozzáadom a tojást, és a tejföllel tésztát gyúrok belőle. Annyi tejfölt használok, amennyivel könnyen nyújtható cipót kapok. Letakarva kb. fél órát konyhahőmérsékleten pihentetem. Majd kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, a tetejét késsel berácsozom, tepsibe rakom, megkenem egy felvert tojással, és egy óra hosszáig kelesztem. Előmelegített nem túl forró / 190-200 fokon/ 40 percig sütöm.
Jó étvágyat!

 

 

 

pogacsa_kozelrol.jpg

Jó tanácsok: A sütőrácsot középmagasra teszem, beborítom alufóliával, hogy a sütik alja ne égjen meg. A tepsibe is teszek alulra alufóliát, arra sütőpapírt, így biztosan nem ég meg.
Ha nem muszáj, fél óráig ne nyissuk ki a sütőajtót. Nekem üveges az ajtaja és égő is van benne, így belelátok.

Részletesen a kezdő háziasszonyok kedvéért írtam!

 

 

 

.......................................................................................................................

 

 

 

ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krumplis lángos:

 

 

 

 

 

Többen jelezték, hogy örömmel fogadták azokat a recepteket, amelyeket közöltünk a Szentes gasztronómiájába tartozó ételekről. Íme a piacokon vásárolható lángos receptje, amihez jó kísérletezést és jó étvágyat kívánunk.

 

 

 

 Recept:  (Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt, tört főtt burgonya, 1,5 dkg élesztő, 2 dl tej, cukor, só, olaj) A többször átszitált lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon. A tej felével, kevéske cukorral és egy kanálka liszttel futtasd felaz élesztõt. A héjában fõtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztõvel, s a maradék tejet is hozzáadva - sok levegõt beledolgozva - dagaszd sima tésztává. Tedd egy kilisztezett edénybe (langyos helyre) , takard le, s hagyd megkelni. Ha két-háromszorosára nõtt, nyújtsd ujjnyi vastagra, s vágd egyforma (kb. féltenyérnyi) darabokra. Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyd még 10-20 percig kelni. Végül a lángosokat húzogasd laposra, s bõ, forró olajban mindkét oldalukon süsd pirosra.

 

 

 

 

 

 

 

langos_krumplis_langos.jpg

 

 

 

.....................................................................................................................

 

 

 

Tippek fánksütéshez

 

 

 

Írta: vimizo on január 6th, 2009 A kisokos

 

 

 

• Könnyebb lesz a fánk, ha a tojássárgáját egyenként adjuk a liszthez, és egy habbá vert tojásfehérjét is hozzákeverünk.

 

 

 

  • Minden, amit a fánk elkészítéséhez használunk, szobahőmérsékletűnek kell lennie.
  • A megkelt fánktésztát nyújtani kell, de nem úgy, mint a gyúrt tésztákat, hanem a sodrófával alig érintve, éppen csak simítva, nem lapítva.
  • A tésztát a pogácsaszaggatónál nagyobb, lisztezett kiszúróval vagy egyszerűen üvegpohárral kell kiszaggatni.

 

 

 

  • Bőséges mennyiségű olajat kell felforrósítani, és egy kis tésztadarabka kisütésével ellenőrizni a hőfokát.

 

 

 

• A sütést mindig a legelőször kiszaggatott fánkdarabokkal kezdjük, mert azoknak volt a legtöbb idejük megkelni.

 

 

 

  • A forró olajban mindig a megkelt fánk felső része kerüljön alulra, mert így sütés közben a másik fele is tovább tud kelni, és könnyebb lesz a tészta.
  • Ha túl forró az olaj, a tészta hamar megpirul, de a belseje nem sül át rendesen, nem marad ideje a növekedésre, így nem lesz szalagos.
  • Ha túl hamar felfúvódik a fánk egyik fele, akkor üreges lesz a belseje, és amikor kiszedjük az olajból, összeesik. Ilyenkor inkább hamarabb vegyük le a fedőt, és ne hagyjuk a tésztát túlságosan megdagadni.

 

 

 

forrás:ncl.hu

 

 

 

......................................................................................................................

 

 

 

 

 

 

 

alföldi

 

 

 

 

 

 

 Alföldi Vargabéles

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók a tésztához:

 

 

 

35 dkg liszt,

 

 

 

fél csomag sütőpor,

 

 

 

25 dkg margarin,

 

 

 

2 tojássárgája,

 

 

 

kevés tejföl,

 

 

 

1 evőkanál cukor,

 

 

 

csipet só.

 

 

 

 

 

 

 

Összegyúrjuk,és két cipót formálunk belőle.

 

 

 

Az egyiket kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy közepes méretű tepsit.

 

 

 

 

 

 

 

Töltelék:

 

 

 

15 dkg cérnametélt, sós vízben kifőzve, és alaposan lecsepegtetve.

 

 

 

50 dkg túró,

 

 

 

15 dkg cukor,

 

 

 

2 dl tejföl,

 

 

 

4 tojássárgája,

 

 

 

1 csomag vaniliáscukor,

 

 

 

1 citrom reszelt héja,

 

 

 

3 dkg olvasztott vaj.

 

 

 

mazsola ízlés szerint.

 

 

 

 

 

 

 

Ezt jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a 6 tojásfehérjét, amit habnak felvertünk.

 

 

 

Összekeverjük a kifőtt metélttel, és a tepsiben lévő tésztalapra terítjük.

 

 

 

Ráborítjuk a másik kinyújtott tésztalapot, a tetejét villával megszúrkáljuk, és szép pirosra sütjük.

 

 

 

Tetejét porcukorral meghintjük.

 

 

 

 

 

 

 

Jó étvágyat kívánok!

 

 

 

.....................................................................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 5 perces bögrés csokis süti

 

 

 

 

 

 

 

A legveszélyesebb sütirecept

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

 

4 evőkanál liszt, 

 

 

 

4 evőkanál cukor,

 

 

 

2 evőkanál kakaó, 

 

 

 

1 tojás, 

 

 

 

3 evőkanál tej, 

 

 

 

3 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj, 

 

 

 

3 evőkanálnyi  csokidarab, 

 

 

 

egy csepp vanília aroma, 

 

 

 

1 nagy  bögre. 

 

 

 

 

 

 

 

bögre bögre2  süti kész

 

 

 

 

 

 

 

Tegyük a száraz  hozzávalókat a bögrébe és keverjük jól össze. Adjuk hozzá a tojást is és jól keverjük el. Öntsük hozzá a tejet és az olajat (vajat) és ismét  keverjük meg. Adjuk hozzá a csokidarabokat (ha használjuk) és a  vaníliát és ismét keverjük meg.

 

 

 

Tegyük a bögrét a  mikrohullámú sütőbe és kapcsoljuk be 3 percre 1000 watton (magas  fokozaton). A sütemény felemelkedik a bögre széléig, de ne aggódjunk!  Hagyjuk kissé kihűlni és helyezzük  kistányérra.

 

 

 

 

 

 

 

És miért veszélyes? Mert így csak öt percre leszünk attól, hogy éjjel-nappal csokis sütit  együnk! 

 

 

 

  5 perces bögrés csokis süti

 

 

 

.....................................................................................................................

 

 

 

GOMBALEVES egészségesen

 

 

 

 

 

 

Viola Zsuzsa receptje!

 

 

 

Hozzávalók:    

 

 

 

- gomba (legjobb a mezei szegfűgomba, persze szakértő által bevizsgálva),

 

 

 

- vöröshagyma,

 

 

 

- fokhagyma,

 

 

 

- sárgarépa,

 

 

 

- fehérrépa,

 

 

 

- petrezselyem zöld,                                                gombaleves

 

 

 

- zellerlevél,

 

 

 

- hidegen sajtolt olaj,

 

 

 

- pirospaprika,

 

 

 

- kaukázusi kefir vagy szójatejpor,

 

 

 

- tengeri só.

 

 

 

 

 

 

 

A hagymákat megdinszteljük, beletesszük a gombát és a sót (a szegfűgombát nem kell felvágni), megvárjuk, míg levet enged, majd felengedjük vízzel, és beletesszük a zöldséget és a zellerlevelet. Megfőzzük a gombát (minimum 20 percig ), majd lekapcsoljuk, és ha meghűlt, pirospaprikával, kefirrel és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Galuskát is főzhetünk bele. A gomba teljes értékű húspótló annak káros hatásai nélkül, sok értékes anyagot tartalmaz, fajtától függően különböző gyógyhatásai vannak, laktat, táplál, és fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

 

 

 

......................................................................................................................

 

 

 

.....................................................................................................................

 

 

 

SÜTEMÉNYEK:

 

 

 

http://www.sutigyar.hu/

 

 

 

.....................................................................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

......................................................................................................................

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 12
Heti: 87
Havi: 256
Össz.: 199 280

Látogatottság növelés
Oldal: SÜSSÜNK-FŐZZÜNK-RECEPTEK
MARADJ FITT A SOKADIK X UTÁN IS....avagy mutassunk fityiszt az időnek - © 2008 - 2024 - maradjfitthatvanutanis.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »